NYT:
December 2022
Hørsholm Kommune har sendt breve til alle bygningsejere, hvis ejendomme i BBR er registreret med olie- eller naturgasfyr. I brevet oplyses ejeren om hvorvidt det er muligt at komme på fjernvarmenettet, om der kommer fjernvarme, om der planlægges fjernvarme eller at der ikke er planer om fjernvarme.
I brevet oplyses også om andre fossilfrie varmeløsninger til dem der ikke kan eller ønsker at modtage fjernvarme.
November 2022
Tirsdag den 8. november 2022 var der borgermøde om udbredelsen af fjernvarme. På mødet fortalte Norfors og Hørsholm Kommune om planerne for at udbrede fjernvarme til borgere i Hørsholm Kommune.
Varmeforsyning i Hørsholm Kommune
På kommunens varmeplanskort længere nede på siden kan du se, om du bor i et område, hvor der er udlagt fjernvarme. Vil du vide mere om tilslutning, priser, mv. skal du tage kontakt til Norfors vedrørende tilslutning. Se kontaktinformationerne nederst på siden.
Bor du i et område, hvor der ikke er udlagt til fjernvarme, kan du få varme til opvarmning og brugsvand fra vedvarende energikilder, f.eks. varmepumper, solenergi og træpillefyr mv.
Du kan også vælge vedvarende energi, selvom du bor i et område, hvor der er kollektiv varmeforsyning. Læs mere under fanen 'Vedvarende energi'.
Som udgangspunkt er der ikke tilslutningspligt til kollektiv varmeforsyning (fjernvarme eller naturgas) i Hørsholm Kommune. Kommunalbestyrelsen kan dog have vedtaget bestemmelser for tilslutningspligt eller forblivelsespligt til f.eks. fjernvarme i lokalplaner. Derfor er det altid en god ide at orientere sig i gældende lokalplan i det konkrete tilfælde. Find lokalplan Pålagt tilslutningspligt til naturgas er tilbagerullet ved lov i 2022. Der er ikke mulighed for at pålægge ny tilslutningspligt i gældende lovgivning.
Dispensation
Såfremt din ejendom er underlagt tilslutningspligt i en lokalplan, er det muligt at få dispensation ved ansøgning til kommunen. Ansøgningen sender du via kommunens byggesagssystem www.bygogmiljoe.dk. Send ansøgningen om dispensation her
Tilslutningspligt
Forpligtelse om, at en ejendom skal være tilsluttet kollektive varmeforsyning.
Det betyder, at forsyningsanlægget kan opkræve betaling i form af tilslutningsafgift (engangsudgift) og andre afgifter. Der er dog ikke aftagepligt, så du kan derfor godt få din varme fra f.eks. dit eget anlæg med vedvarende energi. Tilslutningspligt træder i kraft senest 9 år efter Kommunalbestyrelsens beslutning for eksisterende byggeri, og for nybyggeri fra det øjeblik ejendommen tages i brug.
Forblivelsespligt
Forpligtelse om, at en ejendom, der allerede er tilsluttet kollektiv forsyning, fortsat skal være tilsluttet. Her kan forsyningsanlægget ikke opkræve betaling for tilslutning, men for andre afgifter. Forpligtelsen gælder straks efter kommunalbestyrelsens beslutning.
Fjernvarmen skal udbredes for at fortrænge områder med naturgas. Ifølge Varmeforsyningsloven må der dog kun etableres fjernvarme i områder med positiv samfundsøkonomi. Derfor er det ikke alle steder, der kan etableres fjernvarme, selvom der er mange, der ønsker det.
Norfors har udarbejdet en plan for hvornår de forventer at projektere udbygningen af fjernvarmenettet i forskellige områder af Hørsholm Kommune. Projektet skal godkendes af kommunen, hvorefter anlægsarbejdet kan begynde. Senest 5 år efter at et projektforslag er godkendt skal fjernvarmeselskabet kunne forsyne de områder der er omfattet af projektet.
Der er flere muligheder. F.eks. fjernvarme, luft-vand varmepumpe, jordvarme og pillefyr. Find den opvarmning, der passer bedst til din bolig på sparenergi.dk
Du kan også lease en varmepumpe i stedet for at købe den – læs mere her
I nogle områder vil samfundsøkonomiske forhold ikke understøtte udbredelse af fjernvarmen til at fortrænge fossile opvarmningsformer som naturgas- og oliefyr. Disse områder skal også omstilles til vedvarende energi med fokus på individuelle opvarmningsformer som f.eks. varmepumper.
Ja. Det er dog regeringens ønske at gas er udfaset af rumopvarmning i 2035. Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til om eller hvornår gasnettet lukkes.
Siden 2016 er det ikke tilladt at installere et oliefyr i hverken nye eller eksisterende bygninger, hvis du bor i et område, hvor du kan få naturgas eller fjernvarme. Oliefyr er en tung CO2-belastende energikilde og udfasning af oliefyr er derfor rigtig godt for klimaet. Bygger du nyt eller udskifter oliefyret i forbindelse med renovering, og har du ikke mulighed for at få fjernvarme eller naturgas, så skal du vælge vedvarende energi.
Der kan i særlige tilfælde dispenseres fra forbuddet mod oliefyr. Læs mere i "Dispensation fra forbud mod oliefyr" nedenfor.
Siden 2013 er det ikke tilladt at installere gasfyr i nybyggeri. Hvis du bor i et område udlagt til kollektiv forsyning med naturgas, kan du fortsat godt vælge naturgas. Vær opmærksom på at overholde bygningsreglementets energikrav til nybyggeri og ombygning.
Skift dit olie- eller gasfyr ud med en klimarigtig varmeform
Der findes mange ofte meget rentable løsninger sammenlignet med olie- og naturgasfyr. Alternativer til olie- og naturgasfyr kan være fjernvarme eller vedvarende energi, f.eks. varmepumpe, solvarme eller træpillefyr.
På Sparenergi kan du blive klogere på varmepumper, solvarme og kombinationsløsninger, så løsningen passer til dit behov. Du kan ringe til Energistyrelsens rådgivere på tlf. 31 15 90 00 og få råd og vejledning om energien i din bolig.
Husk at sløjfe eller fjerne din olietank, hvis den ikke længere skal bruges. Læs mere om sløjfning af olietank (åbner nyt vindue).
Varmepumper er et godt alternativ til både naturgas, olie og fjernvarme. Jord- og luft-til-vand-varmepumper kræver et vandbåret radiatorsystem for at kunne levere rumopvarmning.
Det kræver ikke byggetilladelse at opsætte en varmepumpe. Anlæggene skal dog overholde relevante tekniske bestemmelser i bygningsreglementet BR18.
Der kan være bestemmelser i gældende byplanvedtægt/lokalplan eller servitutter om materialer, placering, afskærmning mv. Det kan fx være en bestemmelse om, at tekniske installationer som ventilationsanlæg, køleanlæg, varmepumper og lign. skal integreres i bebyggelsen eller afskærmes. Du kan finde Hørsholm Kommunes lokalplaner her.
Der er generelt ikke mindstekrav til varmepumpers afstand til skel mod nabo og vej. Hørsholm Kommune henstiller dog til, at du udviser hensyn til dine naboer og tænker over varmepumpens placering, fremtoning, afskærmning og støj.
Ejer skal selv sørge for at indberette en eventuel ny opvarmningsform til BBR for at opnå reduceret elvarmesats. Det gøres via Bygnings- og Boligregistret på www.bbr.dk.
Vi anbefaler at du opsætter din varmepumpe med en internetbaseret overvågning af varmepumpens effektivitet (COP), så du hele tiden kan følge med i om den laver varme på den mest effektive måde. Det kan sikre dig mod uheldige overraskelser på dit elforbrug. Sørg derfor for at din installatør har dette med i sit tilbud.
Jordvarmepumper
Jordvarmepumper trækker varme ud af jorden via slanger der ligger horisontalt i jorden eller boringer ned til 200 meter. At opvarme et hus med jordvarme kan kærve meget plads i haven til gengæld har varmepumpen ikke en ude del der kan give anledning til støjgener hos naboen.
En jordvarmepumpe kræver tilladelse fra kommunen. Du skal søge via Byg og Miljø (bygogmiljoe.dk)
Luft-til-vand varmepumper
Luft-til-vand-varmepumper er ikke særlig pladskrævende da der ikke skal udlægges slanger, til gengæld kan ude delen give anledninger til støjgener hos naboen. I Hørsholm Kommune lægger vi os op ad miljøstyrelsens vejledende støjgrænser, i tilfælde hvor der klages over støj. Det betyder at en varmpumpe skal kunne overholde 40 dB i boligområder om dagen og 35 dB om natten når man står i skel. Hvis du vil opsætte en varmpumpe, bør du derfor overveje hvilken placering eller afskærmning der skal til for at du ikke kommer til at genere naboen. Tag evt. en snak med din nabo om hvor de har særligt støjfølsomme områder på deres grund inden du vælger placering og varmpumpe.
Vi anbefaler at du vælger en VE-godkendt installatør. Læs mere om varmepumper og installatører på Sparenergi (Varmepumper | Energistyrelsen (sparenergi.dk))
Du kan også bruge energistyrelsens støjberegner til at undersøge placeringen af din varmepumpe. Husk at du skal bruge lydniveauet ved maksbelastningen på koden nætter for at se hvor meget den støjer (Støjberegner for varmepumper | Energistyrelsen (ens.dk))
Derudover kan blive klogere på støj fra varmepumper i Energistyrelsens guide til installation af luft-til-vand varmepumper (Vejledningen (ens.dk) – åbner i pdf)
Luft-til-luft varmepumper
Kan ikke bruges til opvarmning af brugsvand eller rumopvarmning med varmt vand i radiatorer. Bruges oftest om supplerende rumopvarmning eller i fritidshuse. Luft-til-luft-varmepumper har en ude del der kan give anledning til støjgener. Læs mere om det under Luft-til vand-varmepumper.
Hvis I er flere i nærområdet der går med overvejelser om at skifte varmeløsning, kan det måske være en mulighed at etablere en fælles opvarmningsløsning. En fælles løsning, der producere varme til flere husstande og bygninger. Løsningen kan etableres på baggrund af forskellige teknologier, afhængig af afstand mellem bygninger og størrelsen af fællesarealer til produktionsanlæg.
I skal starte med at blive enige om at I vil noget sammen
I kan lade jer inspirere af casesamlingen om rækkehuse (kommer til marts 2023) og Dansk Fjernvarmes guide til at lave sit ejet fjernvarme a.m.b.a. Sådan laver du dit eget fjernvarmeselskab (danskfjernvarme.dk).
Når I ved nogenlunde hvad I vil lave og hvor I vil lave det, så kontakt kommunen for at få styr på mulighederne inden for kommuneplanen og lokalplanen, samt lovgivning på varmeområdet. Hvis der er tilladelser og godkendelser der skal på plads kan vi lige så godt tage dialogen så tidligt som muligt.
Få hjælp til den rette løsning
På Sparenergi kan du blive klogere på varmepumper, solvarme og kombinationsløsninger, så løsningen passer til dit behov.
Når du skifter varmekilde til en vedvarende energiform, er det en god ide samtidig at se på bygningens generelle tilstand. Jo bedre isoleret huset er, jo mindre energi kræver det til opvarmning. Det sparer de løbende varmeudgifter og er godt for klimaet. Ring til Energistyrelsens rådgivere på tlf. 31 15 90 00 og få råd og vejledning til energien i din bolig.
Se hvor meget du kan spare ved at udskifte dit oliefyr til ny varme (åbner nyt vindue)
Andre nyttige links
- Særligt for dig som har eller har haft en olietank (Olietanke (horsholm.dk))
- Nyttig vide for dig der er boligejer (Boligejer (horsholm.dk))
- Hvis du vil vide mere om strategien for fossilfri varmeforsyning i 2035 (Grøn Varme – fælleskommunalt mål om fossilfri varme (horsholm.dk)
- Er du interesseret i at få fjernvarme? Giv en ikke-forpligtigende interessetilkendegivelse (Fjernvarme fra affald er godt for klimaet (norfors.dk)
- Norfors’ plan for udbygning af fjernvarme (dk - Udbygningsplan for fjernvarme)
- Casesamling om fossilfri opvarmning af rækkehuse, der ikke har mulighed for fjernvarme. Kommer til marts 2023.
- Få mere at vide om fælles jordvarmeanlæg Termonet Danmark
- Dansk Fjernvarmes guide til at lave dit ejet fjernvarme a.m.b.a. Sådan laver du dit eget fjernvarmeselskab (danskfjernvarme.dk)
Kommunens varmeplan
I varmeplanen på kortet nedenfor kan du se, hvilke områder der er sikret forsyning i form af enten fjernvarme eller naturgas. Klik på kortet for at tilgå kommunens varmeplan.