Nogle områder kan have en særlig udfordring med den fremtidige varmeforsyning, når det nødvendige skift fra naturgasfyr til en grønnere varmekilde skal foretages. Det kan være at man ikke har plads i haven til et jordvarmeanlæg eller at mani i et tæt bebygget område er bekymret for den samlede støj, hvis alle får varmepumper.
Der findes mange varmeløsninger, men det kan være svært at finde den bedste, både for sig selv og for sine naboer.
Hørsholm og Rudersdal kommuner er derfor gået sammen om at udarbejde et inspirationskatalog om fælles varmeløsninger i tætte bebyggelser. Kataloget præsenterer en række muligheder for, hvordan boligområder i de to kommuner kan etablere lokale grønne varmeforsyningsløsninger.
Inspirationskatalog for fælles varmeløsninger
I kataloget kan man dykke ned i seks cases, som hver repræsenterer et typisk boligområde med udfordringer til fremtidens varme.
Der er fundet et så bredt udvalg som muligt af forskellige typer boligområder, så alle forhåbentlig kan se sig selv i et af eksemplerne og på den måde finde inspiration til en alternativ løsning.
Et eksempel er typen ”Større rækkehuse med mindre græsarealer”, hvor man i Henrikshave i Vedbæk primært opvarmer med individuelle gasfyr. Af hensyn til æstetik og bekymringer om støj gør, at de overvejer en fælles løsning. De begrænsede friarealer og hensyn til drikkevandsinteresser gør at den fremtidige varmeløsning ikke er åbenlys.
I Hørsholm er der bl.a. fokus på et område med ”Stort areal og flere muligheder”. Udgangspunktet er her Christianshusvej, som i dag primært opvarmes med individuelle gasfyr. Foreningen ønsker ikke selv at eje- og drifte en fremtidig fælles løsning, hvilket også afspejler sig i de muligheder der gennemgås.
Her kan du finde de 6 casestories.
Små tætbyggede boliger med begrænsede muligheder (Bellisbakken i Rudersdal Kommune)
Eksisterende fælles gasfyr og langt i omstillingsprocessen (Christiansgave i Hørsholm Kommune)
Stort areal og flere muligheder (Christianshusvej i Hørsholm Kommune)
Større rækkehuse med mindre græsarealer (Henrikshave i Rudersdal Kommune)
Etageboliger med fælles gasfyr og større græsarealer (Henrikshøj i Rudersdal Kommune)
To separate boligforeninger med udfordringer mht. plads og fredninger (Parcelgården & Dronninggaard Hvide by i Rudersdal Kommune)
Hvis du er interesseret i at dykke længere ned i de tekniske muligheder og løsninger, er der også udarbejdet et teknologikatalog: