Niels Reumert  – retrospektiv frem til den 19. maj i fuglsanghus

Gl. Hovedgade 2, Hørsholm

Udstillingen er åben kl. 12 - 17 alle fredage, lørdage og søndage til og med søndag den 19. maj 2019. Der er åbent kl. 12 - 17 alle dage i påsken fra den 18. til og med den 22. april.

Niels Reumert er født 1949 i Hellerup. Han har altid vidst, at han ville være maler, og som 14-15-årig forsøgte han sig blandt andet med pastose, fransk-inspirerede portrætter og opstillinger. I efteråret 1968 blev han optaget på Erling Frederiksens kurser i tegning efter romersk og ægyptisk skulptur på Glyptoteket.

Uddannet på Det kongelige danske Kunstakademi 1969-74 (blandt andet hos Eigill Jacobsen og Ejler Bille) og på Accademia di Belle Arti, Kunstakademiet i Venedig 1971-72.

Niels Reumert debuterede i 1971 sammen med Malersammenslutningen Violet Sol, som han var medlem af indtil 1988.

Udstillingen i Fuglsanghus er en optakt til Niels Reumerts 70-års fødselsdag i november og omfatter såvel mange af de allernyeste værker såvel som en række af hans tidligere værker fra 70’erne, 80’erne og 90’erne.

”Med års mellemrum bliver maleriet erklæret afgået ved døden”, siger Niels Reumert. Han siger videre: ”Det er en provokation, som jeg må forholde mig til. Det er min opfattelse, at maleriet har et stort potentiale, både ved at indgå i et samarbejde med andre medier og med andre kunstarter. Eller ved at stå alene.” (Kilde: ”Den mytologiske pensel – om maleren Niels Reumert” (af Leif Dalgaard)).

I den retrospektive del af udstillingen vises meget store oliemalerier; fra værklisten kan blandt andet nævnes ”Computer og skildpadde”, oliemaleri fra 1988 (200 x 110 cm) og ”Maske”, oliemaleri fra 1995 (140 x 60 cm). De forskellige grafiske teknikker – offset-litografi, stentryk og raderinger vises også, f.eks. ”Rytteren” fra 1974 (69 x 46 cm), og ”Guatemala” fra 1980 (76 x 56 cm), som Niels Reumert fik tildelt Silkeborg Kunstnerlegat for samme år.

Niels Reumert har siden 1999 været medlem af Koloristerne, og udstillingen i Fuglsanghus dokumenterer, at han mestrer farven. Forkærligheden lå tidligere for eksplosive sammensætninger af de rene spektralfarver, men som årene er gået, er gråskalaen og jordfarver kommet ind samt sarte lysfortoninger og meget sammensatte blandingsfarver.

Motiverne kommer fra både hverdag og rejser, hvor Niels Reumert - ud fra en omfattende samling af skitsebøger - sætter groteske figurer, dyr, masker og iagttagelser fra bylivet sammen.

Rejsen er et frirum – det skærper opfattelsesevnen – på museerne og i det fremmede lader han sig opsluge af ting, motiver og udtryk fra de forskellige kulturer, som han bearbejder og inkorporerer i sin billedverden.

Han er et storbymenneske, dog sådan at forstå, at naturen og kulturen ligesom lys og farve er en inspirationskilde for ham, selv om naturen i de fleste tilfælde er blevet infiltreret af kulturen.

Procesmæssigt betyder underbevidstheden meget.  ”Maleriet er en praktisk kunstart,” siger Niels Reumert, ”hvor proportioner, materialebehandling, komposition og farveholdning hører til summen af det hele”. (Kilde: ”Den mytologiske pensel – om maleren Niels Reumert” (af Leif Dalgaard)).

I slutningen af 00’erne rejste Niels Reumert til Vietnam, hvor betingelserne for keramisk produktion er gunstige. Han påbegyndte her en proces, hvor han med penselstrøg tegner direkte på krukker, vaser, skåle og kopper. .Udstillingen viser en samling af disse krukker og fade.

Et særligt område i udstillingen er postkortmodulerne med bemalede postkort. Niels Reumert tager et kommercielt postkort og bemaler det som en kommentar til postkortets motiv. Gennem årene er det blevet til ganske mange postkort.

Antallet af separatudstillinger og gruppeudstillinger gennem årene er stort, og udover danske gallerier har Niels Reumert blandt andet udstillet i Hamburg, Berlin, Weimar, Oslo, Reykjavik og New York. Niels Reumert er repræsenteret på en række kunstmuseer i Danmark, Norge, Sverige, Island og USA .

I 2011 havde Randers Kunstmuseum udstillingen ”Niels Reumert – med farven i blodet”, som viste hans udvikling over 40 år.

Udstillingen i Hørsholm Kunstforening er arrangeret i samarbejde med kunstsamleren Leif Dalgaard, som til udstillingen også har udlånt flere værker fra sin private samling.