Hørsholm Kunstforening inviterer til ny udstilling i Fuglsanghus frem til 26. januar 2020:

”Under den arktiske himmel” af billedkunstner Aino Grib

 Udstillingen er åben kl. 12 - 17 alle fredage, lørdage og søndage til og med søndag den 26. januar 2020
- dog lukket 27., 28. og 29. december 2019.

Aino Grib er født 1948 i København. 1968-1972 uddannet som keramiker på Danmarks Designskole og Konstfack i Stockholm. 1998-2000 pædagogisk diplomuddannelse fra Danmarks Lærerhøjskole. Debuterede i 1974 på Charlottenborg. Har deltaget i glaskursus på Orrefors Glasbruk i Småland.

Efter mere end 20 år med eget keramikværksted og aktiv i glasverdenen fik tegning og maleri en central rolle. Billedverdenen blev det primære arbejdsområde og har været det siden. På papir og lærred, med kinesisk blæk, akvarel og oliemaling.

Aino Grib har siden 1990 haft fokus på de nordiske nordområder med den mægtige, vilde og utæmmede natur. Hun boede i fem år i Vesterålen, nord for Lofoten og derefter otte et halvt år på Svalbard i Longyearbyen. På Svalbard havde hun atelier i 2004 til 2012.

Aino Grib fortæller om Svalbard: ”Svalbard er kontrasternes land. Først er der lyst døgnet rundt i et halvt år, og så er solen helt væk i fire måneder, hvor månelys og nordlys er de eneste lyskilder. Når solen så kommer tilbage og bringer farverne og skyggerne med sig, så bliver alt magisk. Fuglene bringer lyde tilbage, og alt vågner trods sne og is.

Årstidernes gentagelser, roen midt i det dramatiske landskab med isbræer, de nøgne klippeformationer, som træder frem, når sneen smelter, og isbjørnen, som du aldrig ved hvor er, er forunderligt. Mørketiden er skyggeløs, blot konturer i månelys. Sommeren er et brag af lys, farver og liv indrammet af solen, som er på himlen døgnet rundt.”

Aino Grib tegner isbjørnen, fuglene, polarfloraen og landskabet i enkle streger med bambuspind og kinesisk blæk. Derefter bidrager akvarelfarverne til rytme og stemning. Altid er det essensen og øjeblikket, som er i fokus. Genkendeligt, dog sommetider mod det abstrakte. Oliebillederne på udstillingen tolker nordlysets dans på himmelen og gletsjernes kolosser af is.

På Vandring Nordlyset viser vej


 

Aino Grib har de senere år også arbejdet med kameraet, både med vidvinkel og makro. Billederne kan stå alene eller sammensættes i montager og dobbelteksponeringer, hvor de bliver nye udtryk og historier. Det, som skaber billedet, er det usagte, og det, som er at finde mellem linjerne. Som i ”Autumn Glow”, der er en del af værket ”De fem årstider”, som viser fascinationen af årstidernes skift i Arktis.

Aino Grib har gennem årene udstillet keramik, glas og billeder i ind- og udland. Har blandt andet lavet udsmykninger til Vesteråls Museet, Melbu og Birkerød Bibliotek (keramisk relief).