Den dejlige sommer medfører lige så dejlig varmt badevand – men desværre også opblomstring af blå-grønalger (cyanobakterier). Afhængig af vind og vejr, kan de være der den ene dag og være væk den næste. Så husk at holde øje med alger i vandet, før du bader.
Meddelelse: Hørsholm Kommune har modtaget den nyeste oversigt over miljøstyrelsens vurdering af badevandskvaliteten for strandende i Hørsholm Kommune.
De sidste par år har badevandskvaliteten syd for Rungsted Badestrand blevet bedre, hvilket har resulteret i, at Hørsholm Kommune i år ikke vil opsætte skilte med badning frarådes for de to badevandsstationer syd for Rungsted Badestrand.
De to badesteder syd for Rungsted Badestrand er hhv:
Løvvænget (Flakvadrenden)
- Badevandet klassificeres nu som godt (to stjerner ud af 3 stjerner)
Fredheimvej (Bækrenden)
- Badestedet klassificeres nu som tilfredsstillende (1 stjerne ud af 3 stjerner)
Du kan altid tjekke badevandet ved at gå ind på Badevandsudsigten (åbner nyt vindue).
Hørsholm Kommune udtager løbende prøver af badevandet i badesæsonen.
Du kan følge med i disse analyser ved at klikke på teksten badevandsanalyse 2022 (åbner i nyt vindue).
Denne opdateres løbende.
Senest opdateret d. 18.08.22
Rungsted Badestrand ligger syd for Rungsted Havn. Her er altid 2 mindre badebroer og i sommersæsonen sættes der en ekstra op, samt en bred handicapvenlig badetrappe. Ud for badebroen er der 3 handicapparkeringspladser med adgang til niveaufrit strandfortov til badebroen og badetrappen. I sommersæsonen forankres en badeponton et stykke længere ude på dybere vand.
Toiletter, herunder handicaptoilet, findes i den vestlige del af stranden ved kajakklubben.
Læs om badevandsprofil for Rungsted badestrand (nyt vindue - pdf).
Lille Strandgrund ligger ud for Rungsted Strandvej 169B. Alle er velkomne på arealet, hvor der opsættes en badebro i sommerhalvåret. Steder byder også på bord- og bænkesæt. Der er altså rig mulighed for picnic og for at nyde udsigten over vandet. Vandet er lavt og meget børnevenligt. Vær opmærksom på, at parkeringsforholdene for biler er dårlige, så vi opfordrer til, at man kommer på cykel.
Læs badevandsprofil for området nord for Rungsted Havn (nyt vindue - PDF).
Mikkelborg Strandeng ligger ud for Kokkedal Skov. Alle er velkomne på stranden, hvor der opsættes badebro i sommerhalvåret. Vær opmærksom på, at der ikke kan parkeres biler ved stranden. Vi henviser til parkeringspladser nord og syd for stranden. Vandet er lavt, og derfor er badestedet meget børnevenligt. Der er let adgang her fra til Kokkedal Skovs mange muligheder for naturoplevelser.
Du kan læse badevandsprofil for området nord for Rungsted Havn (nyt vindue - PDF) samt badevandsprofil for Mikkelborg (nyt vindue - PDF)
Der er adgang for offentligheden mange steder omkring Mikkelborg. Der er P-pladser og skilte fra skov- og Naturstyrelsen som anviser hvor du må opholde dig. Badning sker fra badebro ved Mikkelborg Strandpark og fra strand i området syd for Mikkelborg.
Du kan læse badevandsprofil for Mikkelborg (nyt vindue - PDF)
Det er muligt at bade direkte fra kysten, men primært bades der i området fra de private badebroer.
De sidste par år har badevandskvaliteten syd for Rungsted Badestrand blevet bedre, hvilket har resulteret i, at Hørsholm Kommune i år, 2022, ikke vil opsætte skilte med "badning frarådes" for de to badevandsstationer syd for Rungsted Badestrand.
De to badesteder syd for Rungsted Badestrand er hhv:
Løvvænget (Flakvadrenden)
- Badevandet klassificeres nu som godt (to stjerner ud af 3 stjerner)
Fredheimvej (Bækrenden)
- Badestedet klassificeres nu som tilfredsstillende (1 stjerne ud af 3 stjerner)
Du kan læse badevandsprofil for Løvvænget (Flakvadrenden) syd for Rungsted Badestrand (nyt vindue - PDF).
Du kan læse badevandsprofil for Fredheimvej (Bækrenden) syd for Rungsted Badestrand (nyt vindue - PDF).
Hvad siger Naturbeskyttelsesloven om reglerne for offentlig færdsel langs kysten?
En stor del af arealerne langs kysten i Hørsholm Kommune er privatejede. Det er altid tilladt at færdes til fods langs kysten - også ved private arealer. Ophold og badning er tilladt langs kysten, hvis der er over 50 meter til beboelsesbygninger, og hvis der ikke er gamle haver (fra før 1916), erhvervsvirksomhed eller forsvarsanlæg ved stranden.
Du skal vise hensyn, og du skal overholde disse regler
- Støjende adfærd, ghettoblastere, musikinstrumenter og lignende er ikke tilladt.
- Hvis du har hund med, skal hunden være i snor i perioden fra den 1. april til den 30. september. Dette gælder dog ikke grundejeres hunde.
- Du må ikke sætte telt op på stranden.
- Du må kortvarigt have en båd uden motor liggende på strandbredden; men du må ikke trække en motoriseret båd op på stranden.
Adgang sker på eget ansvar.
Grundejerens rettigheder
Grundejeren må ikke hindre eller vanskeliggøre adgangen til stranden, men må gerne sætte skilte op med konkrete anvisninger og ordensregler.
Badevandsanalyse for 2020 (nyt vindue - pdf).
Endelig badevandsanalyse 2021(nyt vindue - pdf)
Badevandskvaliteten vurderes hvert år efter endt badesæson. Badevandskvaliteten vurderes på grundlag af det datasæt (badevandsprøver) for det forløbne år og de tre foregående badevandssæsoner.
For badevandsstationerne Løvvænget (Flakvad Rende) og Fredheimvej (Bækrenden) gælder det, at der har været nogle dårlige badevandsprøver, fra de forgange år, der til stadighed har været udslagsgivne i badevandskvaliteten år efter år. Dette skyldes, at badevandskvaliteten som sagt vurderes på 4 på hinanden følgende år.
Derfor har tiden gjort, at nogle af de dårlige badevandsprøver, som har vægtet tungt i beregningerne, nu ikke er en del af de to badevandsstationers statistik.
Dette medfører at badevandskvaliteten for 2021 for de to stationer er hhv. blevet tilfredsstillende og god. Dette betyder også, at der for badevandssæsonen 2022 forventes en badevandskvalitet, der som minimum er tilfredsstillende for begge badevandsstationer.
Administrationen oplevede dog også i 2021 et par gange med for høje koncentrationer af fækale bakterier i vandprøver udtaget i selve de to vandløb Flakvad Renden og Bækrenden, dog uden at det samtidig påvirkede badevandskvaliteten. Derfor er der fortsat tegn på fejltilslutninger til de to vandløb Flakvadrenden og Bækrenden.
Administrationen har indledt et samarbejde med eksperter på området, og arbejder fortsat videre på forbedrer badevandskvaliteten, så den kan gå fra tilfredsstillende badevandskvalitet til god badevandskvalitet.
Administrationen vil løbende opdatere status på det igangværende arbejde her under denne fane.
Indsats i 2020 og 2019 for bedre badevand
I 2020 fortsætter vi med at inddæmme mulige punktkilder, der kan være årsag til den dårlige badevandskvalitet. Vi har i år ekstraordinært fået afsat økonomiske midler til sporing af kilder. Årets fokus vil derfor være systematisk kildesporing i de lokale vandløb, drænudløb, langs kysten og især hos private dræn/kloaker.
I 2019 fik vi igangsat et udvidet analyseprogram på badevandsanalyser og udarbejdet en badevandsrapport. Vi igangsatte bestemmelse af ophav og gik i gang med at undersøge fejlkoblinger. Vi fik udarbejdet en rapport over resultaterne fra det udvidede analyseprogram. Året sluttede med en politisk behandling af rapport på opsamling af tiltag i 2019.
Tidspunkt | Aktivitet |
April | Aftalt udvidet analyseprogram på badevandsanalyser. Badevandsrapporten er færdig |
Juni, juli og august | Prøvetagning og analyser af badevand herunder de ekstra prøver. Bestemmelser af ophav foretages og fejlkoblinger undersøges |
September | Opsamling på data fra analyserne og undersøgelserne af fejlkoblinger |
Oktober | Rapportering af undersøgelserne færdig – herunder med forslag til evt. yderligere tiltag til politisk behandling i november |
November |
Politisk behandling af rapport på opsamling af tiltagene i 2019. |
Læs om opsamling af badevandsundersøgelser 2019 (nyt vindue - pdf).
Læs om resultater fra 2020 og 2021
Læs NIRAS NOTAT om anbefalinger for det videre kildesporingsarbejde
Baderåd
Lær de fem baderåd, inden du hopper i vandet:
- Lær at svømme.
- Gå aldrig alene i vandet.
- Læs vinden og vandet.
- Lær stranden at kende.
- Slip ikke børnene af syne.
Slip ikke børnene af syne
Børn på stranden
Hvis dit barn bliver væk:
- Kontakt livredderen, hvis der er en på stranden
- Find ud af, hvor du sidst har set barnet. I vandet? Eller på land?
- Sidst set i vandet
I den situation skal du altid antage, at barnet er i livsfare og måske ved at drukne. Ring til alarmcentralen (1-1-2) med det samme og igangsæt en eftersøgning i vandet. Det er en god idé at eftersøge med strømmen.
- Sidst set på land
Start i første omgang en eftersøgning uden at slå alarm til alarmcentralen. Børn bliver ofte fundet i nærheden af iskiosker eller andre steder, der vækker særlig interesse i børnehøjde. Inddrag andre badegæster. Giv et grundigt signalement af barnet og få andre til at lede efter ham/hende. Udveksl mobiltelefonnumre. Lad altid en person blive på det sted, hvor barnet sidst er set. Start eftersøgningen der, hvor barnet sidst er set, og husk at børn tit vil gå med solen i ryggen.
Børn drukner stille
Når børn drukner, sker det som regel hurtigt, pludseligt og i stilhed. Børn hverken råber eller plasker, når de kommer i vanskeligheder. De forsvinder bare. Derfor er det afgørende at holde øje med både små og større badende børn.
Fortæl dine børn, at vi skal passe lige så godt på hinanden ved vandet som i trafikken. Skab trygge og overskuelige rammer for børnene og hold øje med dem.
Det er dit ansvar som forælder aldrig at slippe børn af syne. Du må på intet tidspunkt efterlade børn alene ved vandet. Heller ikke for bare at gå på toilettet eller hente noget i bilen. Tag dem med.
Læs meget mere om bade- og vandsikkerhed på www.respektforvand.dk (nyt vindue).