Vi styrker biodiversiteten til glæde for både mennesker og insekter
Som borger vil du opleve, at græsset bliver længere, at træstammer får lov at blive liggende, at der plantes flere arter, som hører naturligt til, og at vi plejer på nye måder, der giver rum for flere urter, i stedet for det traditionelle græs.
Her på siden kan du se det Hørsholm Kommune allerede har gang i og finde inspiration til hvordan du selv kommer i gang med den vilde have eller i din grundejer- eller boligforening.
Vild med fællesskab
Fælleskab og læring for engagerede haveejere og nysgerrige nybegyndere
Drømmer du om en have, som er levested for sommerfugle, vilde bier og biller, men ved du ikke helt hvordan du skal gå i gang? Så skal du tilmelde dig vores havenetværk.
I netværket får inspiration til at invitere naturen ind på din egen matrikel og bliver inviteret direkte til alle vores spændende arrangementer.
Hvis du vil vide mere, så skriv til Lea Knudsen på bom-post@horsholm.dk
Arrangementer og oplæg til dig der vil være klogere
Her under kan du se og tilmelde dig en lang række spændende arrangementer. Der er både oplæg, workshops og havevandringer.
Aktuelle arrangementer
En vild have kan være mere end vildtvokset græs og ustyrlige ukrudt. Med de rette greb, kan haven indrettes, så både skønhed og biodiversitet går op i en højere enhed. Til dette arrangement skal vi se på - og diskuterer haveæstetik i den naturvenlige have.
Igen flytter vi fokus fra teori til praksis, og tager udgangspunkt i en privat have i Hørsholm. Du kommer helt tæt på, får lov til at føle, dufte og rører - så bliver det ikke mere naturligt!
Hørsholm Kommune har lavet en aftale med Annelise Nielsen, som i dagens anledning, har være så modig, at åbne sin have op og invitere os alle sammen indenfor.
Vild havekonsulent Signe Schrøder vil tage os rundt have og og fortælle hvordan man skaber varme i haven til glæde for bier og sommerfugle, samt formål og nytten ved vand og skygge.
Vi bygger også et lille bihotel, som man kan hygge sig med at lave derhjemme sammen med børn og børnebørn
Det er gratis at deltage, men kræver tilmelding. Der er begrænsede pladser.
Tilmeld dig her
Er du nysgerrig på biodiversitet og har lyst til at møde andre hørsholmborgere med de samme interesser, så er dette arrangement noget for dig.
Med dette arrangement flytter vi fokus fra teori til praksis, og tager udgangspunkt i en helt almindelig have. Du kommer helt tæt på, får lov til at føle, dufte og rører - så bliver det ikke mere naturligt!
Hørsholm Kommune har lavet en aftale med Anne Marie Uglebjerg, som i dagens anledning, har være så modig, at åbne sin have op og invitere os alle sammen indenfor.
Vild havekonsulen Signe Schrøder vil tage os rundt have og fortælle blomsterengen og hvordan man etablerer den bedst og nemmest uden for meget besvær. Der bliver også tid til at tale om dødt træ i haven og så skal vi bygger et lille kvashegn i fællesskab.
Det er gratis at deltage, men det kræver tilmelding. Der er begrænsede pladser.
Tilmeld dig her
Vil du med på den vilde bølge, men ved du ikke hvor du skal starte? Er du bekymret for skønhed og æstetik i den vilde have eller virker det bare uoverskueligt med et stort haveprojekt?
Så fortvivl ikke, men kom med når Hørsholm Kommune og 15. Juni Fonden, for anden gang, byder velkommen til en spændende eftermiddag med fokus på biodiversitet i haver
På dagen vil vild havekonsulent Signe Schrøder give enkle og konkrete råd til den smukke og naturvenlige have.
Vi skal lære hvordan man ved at skabe små oaser af vild natur i haven, kan give levemuligheder for insekter, bier og sommerfugle. Det behøver ikke at kræve hverken en masse tid eller arbejde.
Foredraget har en praktisk og konkret tilgang og give eksempler som du kan overføre til din egen have. Vi skal bl.a. tale om:
1. Græsplæne versus urteplæne, græslandskab og blomstereng og hvordan du skaber det selv.
2. Sådan skaber du føde- og skjulesteder for insekter.
3. Den blomstrende have – smuk og nyttig med hjemmehørende træer, buske og blomster.
4. Haven som et lukket kredsløb – til gavn for naturen og de generelle ressourcer
Arrangementet er gratis men kræver tilmelding
tilmeld dig her
Tid: 10. maj 2022 kl. 16-18
Sted: 15. Juni Fonden, Aboretvej 2, 2970 Hørsholm
-Ønsker du at skabe gode livsbetingelser for sommerfugle og insekter i din have?
Som kom med, når Hørsholm Kommune og 15. Juni Fonden inviterer til et medrivende oplæg med Michael Stoltze.
Torsdag den 7. april fortæller biolog, Ph.d., forfatter og fotograf, Michael Stoltze om hvordan du med enkle greb kan indrette din have for at tiltrække flest mulige sommerfugle.
Mange sommerfuglearter og insekter har det vanskeligt i den danske natur, og de behøver al den hjælp, de kan få for at overleve. Sommerfugle gør vores haver smukkere, os haveejere gladere, og ikke mindst: Hvis der er mange sommerfugle i din have, er det tegn på, at du har en sund have.
Michael Stoltze er passioneret naturforkæmper og stærkt optage af sanselighed, sammenhænge, naturens møde med kulturen og alt det, naturen gør ved os på godt og ondt.
Det er gratis at deltage.
Tilmeld dig her:
Gratis oplæg med Michael Stoltze (nemtilmeld.dk)
Praktisk:
Arrangementet afholdes den 7. april fra 19-21 hos 15. Juni Fonden, Arboretvej 2, 2970 Hørsholm
Bestil en gratis startpakke med blomsterfrø
Har din have eller boligafdeling et kedeligt grønt areal, som I gerne vil forskønne? Så kan du bestille blomsterfrø fra Kommunens frøpulje. Blomsterfrøene er gratis. Havevejere kan få frø til et blomsterlod på 10 kvm og bolig- og grundejerforeningen kan få frø nok til et areal på 100 kvm.
I skal selv stå for klargøring af arealerne ved at fjerne 5-10 cm græstørv og evt. udlægge grus. I kan enten selv udføre arbejde eller hyerer en anlægsgartner.
Frøblandingen består af 38 hjemmehørende vilde blomster og urter.
Skriv her hvis du vil have en startpakke.
Hørsholms vildeste have
Din have kan være vild på mange måder - vildt flot, vild mangfoldig og bare helt vild. Hver en kvadratmeter tæller. Herunder kan du se eksempler på kreative og grønne løsninger, som engagerede haveejere har fundet på i deres egen have.
Vild have med sø og vandløb
For to år siden startede vi vores projekt vild have i den ene del af haven. Vi fik derfor hentet en stor portion jord og startede med at lave små bakker med vilde blomster, samt sand/grusbed. Året efter gik vi igang med etablering af havedam og i dette forår kom der så et vandløb til. Havedammen er en oase for fugle og insekter og blomsterengen fyldt med bier og sommerfugle og andet kryb. Siden har vi bygget en lille bro henover dammen og etableret små stier af genbrugstræ. Der er også et insekthotel samt foderplads til fugle, og træstammer ved dammen, hvor vi har udsat dammuslinger til at spise algerne.
Tæmmet - men vild!
Haven har en stor diversitet af fugle og insekter. Råvild kommer på besøg - og der er salamander i vandhullet. Mange forskellige blomster, buske og træer. Vildt græs så langt øjet rækker på den anden side af skellet. Der er stenbukker, fuglebade og foderhuse. Der er egernkasse og fuglekasser. Havens stolthed er det 30 m høje vandgran (vist nok en af de ældste i Hørsholm), hvor egern og fugle holder til. Haven har plads til ungernes vilde leg - vilde have-fester - men frem for alt vild natur. Naturen og familien trives her.
Frennegård Park- en grøn landsby midt i Hørsholm
En hel almen boligafdeling midt i Hørsholm med egne bistader, insekthoteller, blomsterenge, bærbuske og frugttræer.
114 hyggelige, 72 år gamle, røde murstensrækkehuse med grønne, pesticidefri fællesområder inkl. høje træer, og ikke mindst, en lille hyggelig have til hvert lejemål.
En grøn gifrfri landsby midt i Hørsholm!
Vild have med orden og dyreliv
Jeg lægger vægt på både at have en pæn have, men også en have, hvor der plads til insekter og dyr. Har haft ynglende pindsvin og endda set en grøn løvfrø sammen med meget andet.
10 gode råd til din have
Alle former for vand hjælper på havens tørstige dyr, hvad enten det er en sø, en havedam, en underskål eller et fuglebad, der fyldes op regelmæssigt. Undgå fisk alle steder, da de spiser paddernes æg.
Gamle, hule, sprækkede træer er værdifulde levesteder for et væld af arter, og derfor er det vigtigt at passe på dem og lade dem stå i haven.
Hvis du har et træ, som du bliver nødt til at fælde, så lad det ligge i haven, evt. skåret op og lagt forskellige steder i haven.
Med forskellige slags blomster fx i græsplænen, i blomsterbede eller som blomstereng, kan du bl.a. hjælpe sommerfuglene og de vilde bier med nektar og pollen.
Forskellige slags hjemmehørende buske og krat, giver gode muligheder for læ, skygge, beskyttelse og føde til havens dyr
Læg en bunke jord, grus eller store sten op et solbeskinnet sted i haven. Her trives dyr og planter, som har brug for lys og varme, f.eks. firben og Liden Klokke. Stenene er samtidig gode skjulesteder for vilde bier , sommerfugle.
Vil du hjælpe havens dyr, kan det være en god ide at sætte redekasser op til forskellige fuglearter, lave et insekthotel eller bygge et bi-hotel til de vilde bier
Vælg områder der kun slås én gang om året, og giv plads til andre planter og urter i græsset. Når du slår græsset er det vigtigt at du fjerner det afklippede materiale. Når du fjerner næring, giver det nemlig endnu flere plantearter.
Hvis du ikke allerede har en giftfri have, så indstil brugen af alle former for sprøjtegifte i haven. Det er ikke kun ukrudt og skadedyr der dør, men også andre dyr og insekter.
Læg bunker af grene eller større stammer på jorden. Ved at efterlade dødt træ skabes der livsbetingelser for mange insekter og svampe. Grenbunker kan også give rede- og overnatningssteder for pindsvin.
Plant eller udså ikke planter eller buske der ikke hører hjemme i Danmark. De naturlige hjemmehørende arter har flere insekter tilknyttet, forsøg derfor at så og planer hjemmehørende vegetation