Vi styrker biodiversiteten til glæde for både mennesker og insekter

Som borger vil du opleve, at græsset bliver længere, at træstammer får lov at blive liggende, at der plantes flere arter, som hører naturligt til, og at vi plejer på nye måder, der giver rum for flere urter, i stedet for det traditionelle græs.

Her på siden kan du se det Hørsholm Kommune allerede har gang i og finde inspiration til hvordan du selv kommer i gang med den vilde have eller i din grundejer- eller boligforening.

Vild med fællesskab

Fælleskab og læring for engagerede haveejere og nysgerrige nybegyndere

Drømmer du om en have, som er levested for sommerfugle, vilde bier og biller, men ved du ikke helt hvordan du skal gå i gang? Så skal du tilmelde dig vores havenetværk.
I netværket får inspiration til at invitere naturen ind på din egen matrikel og bliver inviteret direkte til alle vores spændende arrangementer.

Hvis du vil vide mere, så skriv til Lea Knudsen på bom-post@horsholm.dk

Arrangementer og oplæg til dig der vil være klogere

Her under kan du se og tilmelde dig en lang række spændende arrangementer. Der er både oplæg, workshops og havevandringer.

Aktuelle arrangementer

Bestil en gratis startpakke med blomsterfrø   

Har din have eller boligafdeling et kedeligt grønt areal, som I gerne vil forskønne? Så kan du bestille blomsterfrø fra Kommunens frøpulje. Blomsterfrøene er gratis. Havevejere kan få frø til et blomsterlod på 10 kvm og bolig- og grundejerforeningen kan få frø nok til et areal på 100 kvm. 

I skal selv stå for klargøring af arealerne ved at fjerne 5-10 cm græstørv og evt. udlægge grus. I kan enten selv udføre arbejde eller hyerer en anlægsgartner. 

Frøblandingen består af 38 hjemmehørende vilde blomster og urter. 

Skriv her hvis du vil have en startpakke.

Hørsholms vildeste have

Din have kan være vild på mange måder - vildt flot, vild mangfoldig og bare helt vild. Hver en kvadratmeter tæller. Herunder kan du se eksempler på kreative og grønne løsninger, som engagerede haveejere har fundet på i deres egen have.

Vild have med sø og vandløb

For to år siden startede vi vores projekt vild have i den ene del af haven. Vi fik derfor hentet en stor portion jord og startede med at lave små bakker med vilde blomster, samt sand/grusbed. Året efter gik vi igang med etablering af havedam og i dette forår kom der så et vandløb til. Havedammen er en oase for fugle og insekter og blomsterengen fyldt med bier og sommerfugle og andet kryb. Siden har vi bygget en lille bro henover dammen og etableret små stier af genbrugstræ. Der er også et insekthotel samt foderplads til fugle, og træstammer ved dammen, hvor vi har udsat dammuslinger til at spise algerne.

 

Tæmmet - men vild!

Haven har en stor diversitet af fugle og insekter. Råvild kommer på besøg - og der er salamander i vandhullet. Mange forskellige blomster, buske og træer. Vildt græs så langt øjet rækker på den anden side af skellet. Der er stenbukker, fuglebade og foderhuse. Der er egernkasse og fuglekasser. Havens stolthed er det 30 m høje vandgran (vist nok en af de ældste i Hørsholm), hvor egern og fugle holder til. Haven har plads til ungernes vilde leg - vilde have-fester - men frem for alt vild natur. Naturen og familien trives her.

 

Frennegård Park- en grøn landsby midt i Hørsholm 

En hel almen boligafdeling midt i Hørsholm med egne bistader, insekthoteller, blomsterenge, bærbuske og frugttræer.
114 hyggelige, 72 år gamle, røde murstensrækkehuse med grønne, pesticidefri fællesområder inkl. høje træer, og ikke mindst, en lille hyggelig have til hvert lejemål.

En grøn gifrfri landsby midt i Hørsholm!

Hør podcast om Frennegård Park her

Vild have med orden og dyreliv 

Jeg lægger vægt på både at have en pæn have, men også en have, hvor der plads til insekter og dyr. Har haft ynglende pindsvin og endda set en grøn løvfrø sammen med meget andet.

10 gode råd til din have