I forbindelse med den aktuelle COVID-19 epidemi besluttede regeringen i april, at tilbuddet om vaccination mod pneumokokker blev gratis for en større andel af borgerne. I første omgang var tilbuddet målrettet borgere i særligt sårbare risikogrupper. Den første andel vacciner var således øremærket beboere på plejecentre, personer over 65 år med visse kroniske sygdomme, samt personer under 65 år med særlig høj risiko for at blive alvorligt syg af en pneumokok-infektion. Samtidig blev det meldt ud, at tilbuddet om gratis pneumokok-vaccination forventeligt ville blive udvidet i løbet af efteråret til at gælde alle, der er fyldt 65 år. 

Nu er det i imidlertid besluttet at udvide målgruppen for vaccinationspakken allerede per 15. juni, så alle, der er fyldt 65 år, nu også kan blive gratis vaccineret. Tilbuddet om gratis vaccination er således ikke længere kun gældende for borgere, som er i en særlig risikogruppe. Det glæder formand for Sundhedsudvalget, Svend Erik Christiansen: 

”Jeg er meget glad for at kunne videregive den gode nyhed om, at vaccinationer mod lungebetændelse allerede nu bliver et gratis tilbud til alle borgere over 65 år og ikke først i løbet af efteråret, som den oprindelige udmelding lød”. 

I den forbindelse kommer udvalgsformanden også med en opfordring til borgerne: 

”Denne vaccination kan beskytte dig mod at blive ramt af andre infektionssygdomme under COVID-19 epidemien, så det er min klare opfordring til borgerne i målgruppen at tage imod tilbuddet. Ring til lægen og få en tid til vaccination.”

Fakta om pneumokokvaccination

Pneumokokker er bakterier, der kan forårsage meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse. Personer over 65 år er i øget risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de bliver smittet med pneumokok-bakterier.

Tilbuddet om pneumokok-vaccination er en del af en samlet vaccinationspakke, som regeringen har vedtaget i forbindelse med COVID-19. Formålet med vaccinationspakken er at forsøge at beskytte personer i særlig risiko under COVID-19 epidemien mod at blive ramt af andre infektionssygdomme.

Vaccinationen beskytter ikke mod COVID-19, men mod pneumokok-infektion og dermed de alvorlige sygdomme, der kan opstå i forbindelse med pneumokok-infektion.

Vaccination mod pneumokokker foregår hovedsageligt hos egen læge. Hvis du er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, skal du kontakte din læge, eller det sted, du plejer at blive vaccineret, og bestille tid til vaccination. Vaccinationen kræver kun et enkelt besøg.