Elever til social- og sundhedsuddannelserne
Gå fremtiden i møde med en uddannelse, der er brug for – og bliv uddannet social- og sundhedshjælper eller social- og sundhedsassistent i Hørsholm Kommune.
Søg ansættelse som SSH-elev her.
Social- og sundhedshjælpere er den gennemgående person i hjælpen til borgeren. Som social- og sundhedshjælper er din vigtigste opgave – selvstændigt og i samarbejde med kollegaer – at hjælpe ældre, syge og handicappede borgere med personlig pleje/hygiejne og praktisk hjælp, som fx indkøb, tøjvask og rengøring. Det er også vigtigt, at du tager dig af sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter for at støtte borgeren i at klare hverdagen og for at skabe mest mulig kvalitet i deres liv.
Om uddannelsen
Uddannelsen som social- og sundhedshjælper varer 14 måneder og veksler mellem skoleforløb og praktik. Du får løn under forløbet og er garanteret en praktikplads i Hørsholm Kommune.
Uddannelsen veksler mellem tre skoleperioder på SOSU H og to praktikperioder i Hørsholm Kommune. I praktikperioderne tilknyttes du en vejleder og arbejder med relevante sundhedsfaglige opgaver.
Efter uddannelsen, er der gode jobmuligheder i Hørsholm Kommune – eller du kan søge videre på social- og sundhedsassistentuddannelsen.
Hvem søger vi?
Hvis du er under 25 år og kommer direkte fra 9. eller 10. klasse skal du have gennemført både 1. og 2. del af Grundforløbet. Er det mere end et år siden, at du har forladt 9. eller 10. klasse, begynder din uddannelse med Grundforløb 2.
Hvis du er over 25 år, skal du gennemføre hele eller dele af Grundforløb 2. For at blive optaget skal du minimum have karakteren 02 i dansk og matematik fra 9. eller 10. klasse. Derudover søger vi dig som:
- Er ansvarsbevidst
- Er god til at tale med og lytte til mennesker
- Er indstillet på at hjælpe andre med personlig hygiejne
- Kan sætte dig ind i andre menneskers situation
- Er psykisk og fysisk robust
Du får løn under uddannelsen
Du får løn både i teori- og praktikperioderne. Du kan søge om voksenelevløn, hvis du er fyldt 25 år og inden for de seneste 4 år har haft 1 års relevant beskæftigelse mindst 24 timer ugentligt (ca. 22.000 kr. i 2022).
Efter- og videreuddannelse
Med en uddannelse som social- og sundhedshjælper, kan du tage social- og sundhedsassistentuddannelsen med merit og løbende opdatere og udvikle dine kompetencer ved at tage forskellige efteruddannelseskurser.
Sådan søger du
Ønsker du ansættelse som social- og sundhedshjælperelev i Hørsholm Kommune, kan du søge her.
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at kontakte uddannelseskonsulent Annie Stenby på telefon 30 50 85 27 eller på mail anst@horsholm.dk, hvis du vil vide mere. Du kan også læse mere om uddannelsesforløbet og optagelseskrav på SOSU H’s hjemmeside: https://sosuh.dk/uddannelse/sosu-hjaelper/
Søg ansættelse som SSA-elev her.
Social- og sundhedsassistenter har blik for helheden og kan tage ansvar. En af de vigtigste opgaver er den grundlæggende sygepleje og at støtte borgeren i at mestre sit eget liv i forbindelse med behandling og sygdom. Som social- og sundhedsassistent får du ansvar for at koordinere plejeopgaver med andre faggrupper og udføre opgaver inden for grundlæggende sygepleje og rehabilitering af borgeren.
Om uddannelsen
Uddannelsen som social- og sundhedsassistent varer ca. 2 år og 10 måneder og veksler mellem skoleforløb og praktik. Der kan forekomme forkortelser, hvis du får godskrivning for tidligere dokumenterede kompetencer. Du får løn under forløbet og er garanteret en praktikplads.
Uddannelsen veksler mellem fire skoleperioder på SOSU H og praktikperioder på et plejecenter, i hjemmeplejen, på et sygehus eller i psykiatrien. I praktikperioderne tilknyttes du en vejleder og i skoleperioderne en kontaktlærer. Efter uddannelsen bliver du autoriseret og kan arbejde med sygepleje, rehabiliterende og genoptrænende opgaver hos ældre, syge eller handicappede mennesker, eller du kan arbejde i psykiatrien.
Efter uddannelsen, er der gode jobmuligheder i Hørsholm Kommune – eller du kan videreuddanne dig til fx sygeplejerske eller jordemoder.
Hvem søger vi?
Du er kvalificeret til uddannelsen, hvis du har gennemført Grundforløb 2 på en SOSU-skole, er uddannet social- og sundhedshjælper eller har været i gang med sygeplejerskeuddannelsen.
Derudover søger vi dig som:
- Er ansvarsbevidst
- Er god til at tale med og lytte til mennesker
- Er indstillet på at hjælpe andre med personlig hygiejne
- Kan sætte dig ind i andre menneskers situation
- Er psykisk stærk, da du skal arbejde med syge, psykisk ustabile, kriseramte eller døende mennesker
- Er indstillet på skiftende arbejdstider og i nogle tilfælde aften-, nat- og weekendarbejde
Du får løn under uddannelsen
Du får løn både i teori- og praktikperioderne. Du kan søge om voksenelevløn, hvis du er fyldt 25 år og inden for de seneste 4 år har haft 1 års relevant beskæftigelse mindst 24 timer ugentligt (ca. 22.000 kr. i 2022).
Efter- og videreuddannelse
Med en uddannelse som social- og sundhedsassistent, kan du videreuddanne dig til fx sygeplejerske eller jordemoder. Der er også mulighed for efteruddannelse inden for palliation, demens, sårpleje eller ledelse.
Sådan søger du
Ønsker du ansættelse som social- og sundhedsassistentelev i Hørsholm Kommune, kan du søge her.
Du kan også søge om ansættelse som social- og sundhedsassistentelev med start på Grundforløb 2, hvis du opfylder følgende:
- Du er fyldt 25 år
- Du opfylder adgangskravene til at starte på Grundforløb 2 (bestået svarende til 9. klasse med mindst 02 i dansk og matematik)
- Du har søgt om optagelse på SOSU H
- Du har fået lavet en realkompetencevurdering (RKV) på SOSU H
Vil du høre mere om dine muligheder for ansættelse på Grundforløb 2, så kontakt uddannelseskonsulent Annie Stenby på telefon 30 50 85 27 eller på mail anst@horsholm.dk.
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at kontakte uddannelseskonsulent Annie Stenby på telefon 30 50 85 27 eller på mail anst@horsholm.dk, hvis du vil vide mere. Du kan også læse mere om uddannelsesforløb og optagelseskrav på SOSU H’s hjemmeside: https://sosuh.dk/uddannelse/sosu-assistent/
Elevudtalelser
Mød Helene - hun er social- og sundhedshjælperelev
Helene er ved at læse til SOSU-hjælper og i øjeblikket er hun i praktik på Plejehjemmet Louiselund.
”Jeg er oprindeligt uddannet butiksassistent, men har altid haft en fornemmelse af, at det var SOSU-vejen, jeg skulle gå. Min svigermor, som også er social- og sundhedshjælper, gav mig det sidste skub, og jeg er så glad for at jeg har taget springet.”
Som ufaglært fik Helene job i Hørsholms hjemmepleje i distrikt Rungsted. Og det var der, at Helene blev sat i forbindelse med en uddannelsesvejleder.
Mine kollegaer er dygtige og professionelle til deres fag
”Hørsholm Kommune ville gerne videreuddanne mig til social- og sundhedshjælper, og jeg har ikke fortrudt det på noget tidspunkt. Jeg er kun blevet overrasket positivt. Mine kollegaer er meget professionelle og dygtige til deres fag, og jeg bliver vejledt og støttet hele vejen igennem. Jeg er glad for at kunne spejle mig i deres erfaringer.”
”Lige nu har jeg tre faste beboere, som jeg passer, og det fylder mest for mig. Jeg er mest tilfreds, når mine beboere er glade. Det er vigtigt for mig, at de ældre får en god tid, inden de skal herfra. De skal føle sig set og have det godt.”
Fordomme bliver gjort til skamme
”Elevforløbet giver så meget mening og livsglæde for mig. Der skal så lidt til for at gøre et andet menneske glad. Desværre er der mange fordomme om faget, og dem blev jeg også selv mødt af, men de bliver gjort til skamme, når man først er der selv. Jeg kan klart anbefale det.”
Mød Michelle - hun er social- og sundhedsassistentelev
"Jeg startede på grundforløbet til social og sundhedsassistent (sosu) uddannelsen i august 2021, og valgte lige netop den vej frem for sosu-hjælper-uddannelsen, fordi der ligger nogle flere opgaver, en bredere viden og et større ansvar i den."
"Min første praktik er på Sophielund plejecenter. Her bor der demente borgere og en stor del af arbejdet omhandler den non verbale kommunikation, som jeg finder meget interessant. Mit hjerte banker især for ældre og for at drage omsorg. Det falder mig naturligt."
Det non-verbale sprog fylder meget
Jeg er blevet meget positivt overrasket over, hvor meget non-verbalt sprog vi bruger til at kommunikere i vores samvær med beboerne i huset. Vi arbejder meget med vores kropssprog, og i at læse beboernes. Det skaber forståelse og tillid mellem os som er alfa omega.
Jeg har indtil nu været glad for min praktikplads, og har fået lov at prøve en del forskellige opgaver. Efter min første praktik 1A på plejecenter, skal jeg i næste 1B i hjemmeplejen. Derefter ligger der både praktik i psykiatrien og på hospital.
Praktikvejlederen er en god støtte
Jeg er tilknyttet en praktikvejleder, som er uddannet sosu-assistent i huset, og som jeg indimellem følges med rundt i huset. Det er en god støtte, og jeg kan spørge hvis jeg er usikker og i tvivl om noget. Jeg har altid en at gå til, men har langt hen ad vejen, ansvaret for min egen læring. Sådan udvikler jeg mig også bedst. Jeg får lov til at komme på små kurser i bla. dysfagi (synkebesvær) og demenssygdomme.
Jeg har tre beboere, som jeg dagligt tager mig af. Jeg arbejder habiliterende med dem, dvs. man arbejder på at bevare så meget af deres mobilitet og livskvalitet som muligt. Jeg har følelsen af, at være landet på den rette hylde indtil videre. Det får jeg bl.a. bekræftet, når jeg kan mærke på beboeren reagerer positivt. Den følelse af at have gjort bare en lille forskel den dag, er det hele værd.
Ønsker du at blive elev, så tag kontakt nu
Hvis du overvejer at søge elevplads i Hørsholm Kommune, så vær opsøgende og kontakt kommunen evt. via deres hjemmeside. Jeg var heldig, at kende én der gav mig et direkte nummer på uddannelseskoordinatoren, og så ringede jeg og tog en snak med hende, Er man det mindste i tvivl om, hvordan man kommer i gang så ring til kommunen. Jeg sendte hverken CV eller ansøgning, men blev derimod inviteret til et personligt møde, hvor vi ret hurtigt fandt ud af, om der var et match. Og der er virkelig brug for os! Så man skal ikke være bange for at kaste sig ud i det. Der er masser af hjælp og støtte at hente, både fra kommunen og skolen.
Kontorelev i Hørsholm Kommune
Hørsholm Kommune ansætter kontorelever til en spændende kontoruddannelse, hvor hver enkelt elev har mulighed for at sætte sit præg på sit uddannelsesforløb og hverdag.
Når kontoreleverne er færdige med deres uddannelse, så byder fremtiden på et arbejde med administration. Nogle ender med at arbejde både med sagsbehandling og borgerkontakt, og mens nogle fortsætter deres karriere i det kommunale, så søger andre ind i fx politiet.
Hørsholm Kommune ansætter kontorelever med speciale i offentlig administration. Vi samarbejder om uddannelsen med U/NORD i Lyngby.
Hvad får du?
Kontoruddannelsen varer som udgangspunkt 2 år. Der er dog mulighed fra uddannelsesstedets side at afkorte din uddannelse, hvis du under en realkompetencevurdering bliver vurderet til at have et forkortet forløb. Du får løn under forløbet.
Uddannelsen er sammensat af forløb, som er anderledes fra elev til elev, da det vil være forskellige fagområder og afdelinger man bliver tilknyttet. I praktikperioderne kan du eksempelvis blive tilknyttet til administrationen i Center for Børn og Voksne eller Center for Dagtilbud og Skole, ligesom du har mulighed for at arbejde i kommunens Økonomiafdeling, Løn- og personaleafdeling eller Borgerservice. Under elevtiden vil du som hovedregel blive tilknyttet i 2-3 afdelinger/fagområder. Vi fastsætter forløbene, men vi lytter til dine ønsker og interesser. Opgaverne er alsidige, og kan bestå i fysisk, skriftlig og telefonisk kontakt med borgerne, sagsbehandling, bogføring og regningsbetaling, samt kommunikation med borgere, medarbejdere og ledere i kommunen.
Efter uddannelsen har du gode muligheder for at få job i en kommune, en anden offentlig myndighed, eller i det private. Uddannelsen giver en god baggrund i administrativt arbejde, og vores tidligere elever har gjort videre karriere både på det offentlige og private arbejdsmarked.
Den teoretiske del af uddannelsen foregår på U/NORD i Lyngby og den praktiske del af uddannelsen foregår på Hørsholm Kommunes rådhus.
I løbet af uddannelsen er arbejdstiden 37 timer om ugen og ansættelsen er tidsbegrænset. Det betyder, at du er ansat så længe uddannelsen varer. Du får løn både i teori- og praktikperioderne.
Hvad får du mere?
Du får en spændende og udfordrende uddannelse, med en stor bredde og med mange karriemuligheder såvel som videreuddannelse efter endt uddannelse. Samtidig bliver du en del af en ambitiøs arbejdsplads, og et godt kollegaskab i centrene. Vi lægger også vægt på at du som elev får et fællesskab med de øvrige kontorelever. Som udgangspunkt følger I samme skoleperioder og undervisningshold på årgangen, ligesom der er en fælles forlænget elevfrokost en gang om måneden, hvor begge årgange mødes.
Hvad søger vi?
Har du en HHX-baggrund kan du begynde direkte på hovedforløbet som kontorelev. Kommer du fra en baggrund med en STX, HF, EUX (teknisk eller SOSU) herunder IB eller en udenlandsk gymnasial uddannelse skal du inden ansættelsesstart gennemføre et 5 ugers EUX-forløb. Kontakt din handelsskole, hvis du er i tvivl, om du har de rette adgangskrav.
Derudover er vigtigt at du
- er initiativrig,
- er nysgerrig på opgaverne,
- er god til at samarbejde med kollegaer og borgere,
- er smilende og
- trives med at være organisationens ansigt udadtil.
Mere viden
Du er velkommen til at kontakte uddannelsesansvarlig Rikke Dohrn på telefon 20 28 43 58, eller mail rdo@horsholm.dk, hvis du vil vide mere.
Du kan også læse mere om uddannelsesforløbet og optagelseskrav på U/NORDs hjemmeside.
Sådan søger du
Du kan søge en elevplads, når der kommer et stillingsopslag under ledige stillinger.
Rikke, kontorelev i Center for Økonomi og Udbud
Periode: 2020-2022
- Hvad troede du, at du skulle arbejde med, da du søgte stillingen som elev?
Jeg tænkte at stillingen indebar en hel del kontakt med borgere og at hjælpe udsatte borgere, og selvfølgelig sagsbehandling. Jeg var bange for, at det at være kontorelev betød at jeg skulle printe og scanne dokumenter hele dagen. Heldigvis blev jeg hurtigt positivt overrasket, og jeg må erkende her halvandet år inde i min elevtid, at jeg ikke har oplevet at to dage er ens.
- Hvad er det bedste ved at være elev i en kommune?
Du får et rigtig godt fællesskab med kollegaerne i afdelingen. Samtidig er der et stærkt sammenhold mellem eleverne, og vi får mulighed for at sparre med hinanden over frokosten. Det har gjort det både sjovere og nemmere at være elev, når vi er flere i samme båd. Jeg har bestemt også nydt, at man lærer nogle nye ting hver evig eneste dag.
Trine, kontorelev i Center for Dagtilbud og Skole, Løn og Personale samt Center for Sundhed og Omsorg
Periode: 2014-2016
- Hvad er det bedste ved at være elev i en kommune?
Jeg synes, at det bedste ved min elevtid i Hørsholm Kommune var at den var enormt alsidig, og de centre jeg landede i var imødekommende og engageret i deres elever.
Det giver pote i Hørsholm Kommune at have en sund nysgerrighed, og følte hver gang jeg spurgte om jeg måtte være med til noget eller hvordan tingene foregik, så blev jeg taget alvorlig og kastet ud i det, under vingerne af min elevansvarlige.
Det er et kæmpe plus ikke at være bleg for at spørge og at slå lyttebøfferne ud under sin uddannelse – det giver enormt meget ”guld” hen ad vejen.
- Hvad gjorde du efter endt elevtid?
Efter min elevtid, havde jeg et kort vikariat på Rådhuset, hvorefter jeg blev ansat som administrativ på et af plejecentrene og der har åbenbart været lim på min stol hernede, for jeg er her endnu.
- Hvad har det givet dig at være elev?
Det har uden tvivl gjort mig enormt stærk i at række ud efter de mennesker jeg (heldigvis) arbejdede med på Rådhuset under min elevtid, og jeg har lært at kommunikerer klart, direkte og effektivt.
Dét at man er der for at lære fra andre mennesker – og at man får tifold igen, ved selv at være hjælpsom, høflig og flittig, særligt fordi ens kollegiale flade er kæmpestor og man får med 110% brug for mange af dem og deres viden igennem ens elevtid.
Når man er elev i flere centre, og på flere områder så lærer man også mange forskellige systemer at kende, hvilket har givet mig en enorm ro helt generelt, ifht. udvikling, nye systemer der skal læres, nye processer og nye arbejdsgange.
Så selvom jeg en dag skulle ryge ud af ”Familien Hørsholm”, så fylder det jeg har lært som administrativ elev størstedelen af den rygsæk jeg har til fremtiden på arbejdsmarkedet.
Tine, kontorelev i Center for Børn og Unge, Center for Dagtilbud og Skole samt Løn og Personale
Periode: 2009-2011
- Hvad er det bedste ved at være elev i en kommune?
Sammenholdet med de andre elever var rigtig godt, da jeg var elev. Vi holdt dagligt frokost sammen og kunne tale både arbejde og privat. Måden 2. års eleverne tog imod 1. års eleven fik en til at føle sig velkommen og man havde altid nogen, man kunne drøfte div. ting med. Afdelingerne var virkelig gode til at gøre ens først dag hyggelig og man følte sig straks velkommen.
- Hvad har det givet dig at være elev?
Jeg har lært hvor vigtigt det er at give en ny medarbejder/elev en god og varm velkomst. En ting jeg har taget med videre, er det store netværk jeg har fået ved at være i forskellige afdelinger som elev. Man kommer til at kende mange mennesker og kan bruge det netværk. Man er ikke en fremmede, som skal have hjælp og man har et godt kendskab til, hvem der evt. kan hjælpe en videre.