Vi bor midt i naturen - tæt på København

Hørsholm er et smukt og samlet byområde tæt på København med direkte adgang til unikke naturoplevelser. Hverdagen foregår i et lokalt, levende og trygt miljø med smukke omgivelser, der er helt sit eget. Hørsholm er godt forbundet med resten af Nordsjælland via togstrækningen Kystbanen, og Københavns centrum er kun en halv time væk.

Flyt til Hørsholm

Vi skaber overskud

Hørsholm er en veldrevet og ressourcestærk kommune, hvor kvalitet, udsyn og mentalt overskud præger hverdagen. Bymidten er attraktiv med mange indkøbsmuligheder, og vi har en række velbevarede kulturmiljøer, der giver atmosfære og trækker tråde tilbage til områdets plads i Danmarkshistorien. 

Her sker altid noget

Hørsholm har et særdeles rigt og varieret handelsliv og et meget aktivt fritidsliv, der giver kommunen en frisk puls. Sports- og fritidsfaciliteterne er i særklasse, og kulturlivet er aktivt med gode rammer og et stort udbud af oplevelser, bl.a. på Rungsted Havn, Arboretet, Kulturhus Trommen og Karen Blixen Museet. Her har borgere i alle aldre muligheder for at få en sund, interessant og aktiv hverdag.

Din guide til Hørsholm og Rungsted

Her er trygt og nemt at komme rundt

Hørsholm er en af Danmarks tryggeste kommuner, hvor vi passer på hinanden. Det er nemt at komme rundt for børn og unge via gode og sikre forbindelser, ligesom det er nemt at komme til og fra arbejde – via, gode stiforbindelser, motorvejen eller Kystbanen – uanset om arbejdspladsen ligger lokalt eller længere væk.

Vi gør hverdagen endnu bedre

Hørsholm tiltrækker højt kvalificeret arbejdskraft fra ind- og udland til de mange internationalt orienterede virksomheder i området, og områdets internationale skoler tager imod børn fra hele verden. Hørsholm Kommune gør også en dyd ud af løbende at tænke innovativt for at skabe en endnu bedre hverdag for vores børnefamilier og øvrige borgere.

FAKTA

  1. Geografi

    Hørsholm Kommune ligger 25 km nord for København

  2. Indbyggertal

    24.977 (2017)

  3. Borgmester

    Morten Slotved (C)

  4. Kommuneskat

    Landets 5. laveste kommuneskat på 23,7 % (2022)

  5. Skoler

    Landets bedste skoler, hvad angår trivsel og karaktergennemsnit

  6. Ældrepleje

    Høj tilfredshed i kommunens ældrepleje

Historie

Hørsholm Kommunes historie har rødder i Kongernes Nordsjælland.

Kong Christian VI og hans dronning Sophie Magdalene indviede d. 14. maj 1739 det pragtfulde Hirschholm Slot, som blev opført i barokstil i årene 1730-44 af bygmester Lauritz de Thurah som sommerresidens for den kongelige familie. Slottet havde fire fløje i to etager og var omgivet af voldgrave. Det gik for at være et af Europas smukkeste slotte, ofte kaldet Nordens Versailles. Kong Christian 6. og Dronning Sophie Magdalene døde begge på slottet, hvorefter det i 1770 overgik til den skizofrene Kong Christian 7.

Set i lyset af indvielsen manglende kongen og dronningen kun én ting: En residensby, der skulle være en værdig baggrund for slottet, og som skulle befolkes af købmænd, håndværkere og andre, der kunne betjene hoffet.

Kongen var dog så ivrig efter at trække folk til Hørsholm, at de nye borgere blev lovet skattefrihed i hele 20 år, og for at fremme tilflytningen endnu mere, tilbød dronningen snart efter gratis byggegrund samt økonomisk støtte til alle, der ville bygge hus i byen. Eneste betingelse var, at der blev muret med rigtige mursten, og at der kom tegl på tagene - byen skulle så hurtigt som muligt blive en præsentabel slotsstad.

Alligevel gik det kun langsomt med byggeriet; selve Hørsholm by bestod knap nok af mere end et par snese huse, da Hirschholm Slot blev opgivet og revet ned i årene 1810-12.

Fra slot til kirke

I 1822-23 blev den gamle slotsholm i midten af Hørsholm Slotshave bebygget med Hørsholm Kirke – tegnet af arkitekt C. F. Hansen. Kirken er den dag i dag en meget populær kirke med mange forskellige tilbud til alle aldersgrupper.

Fire bydele med hver sit særpræg

Omkring år 1900 havde de forskellige dele af nutidens Hørsholm Kommune hver deres tydelige særpræg: Hørsholm var den lille provinsby, Vallerød den typiske danske landsby, i Rungsted lå badehotel og fashionable landliggervillaer tæt ved det lille fiskerleje. I Usserød lå arbejder- og funktionærboliger omkring klædefabrikken og udgjorde et selvstændigt industrisamfund.

Velfungerende lokalsamfund i Hovedstadsområdet

I vort århundrede kom så den udvikling, der med rivende hast har skabt et helt nyt samfund. Hørsholm Kommune er blevet en del af Hovedstadsområdet, men alligevel har borgerne en klar følelse af, at den ikke er opslugt af Storkøbenhavn. Vi bor midt i naturen, men tæt på København.